Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Brüno (2009)

Όνομα: Brüno
Ετών:19
Εθνικότητα: Αυστριακή
Φύλλο: Gay
Θράσος: Στο maximum
Σκοπός Ζωής: Να γίνει διάσημος





Αυτά είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε με το ξεκίνημα της ταινίας για τον Brüno, όπως και οι κραυγαλέες στιλιστικές του προτιμήσεις, η επιτηδευμένα σπαστή προφορά του, το αγέρωχο βήμα του, αλλά το πιο βασικό, ότι στο πέρασμά του σοκάρει άπαντες.

Ο Brüno είναι ο νέος χαρακτήρας που υποδύεται ο Sacha Βaron Cohen, ο ταλαντούχος αυτός ηθοποιός, διασκεδαστής, κωμικός, τσαρλατάνος, οδοστρωτήρας κάθε αξίας. Τι είναι τελικά αυτός ο άνθρωπος? Με ποια ιδιότητα θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε? Δεν νομίζω πως αρχικά νοιάζει τόσο τον ίδιο τον Cohen. Περισσότερο έχει να κάνει με το κέφι του. Και μάλλον κάνω το κέφι μου σημαίνει ξεφτιλίζω δημοσίως ομοφοβικούς, fashionistas, πολιτικούς, ψωνισμένους, και οποιονδήποτε βρεθεί στο δρόμο μου (αρκεί να είναι άξιος ξεφτιλίσματος πάντα). Υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός για όλα αυτά; Μπα, θα επιμείνω πως ο άνθρωπος να μεταδώσει το κέφι του θέλει και όχι να ευαισθητοποιήσει κάποιον (όπως ο Michel Moore ας πούμε), ασχέτως εάν το τελικό αποτέλεσμα (μέχρι ένα βαθμό) καταφέρνει και το δεύτερο.

Ο Brüno λοιπόν, είναι ένας νεαρός ο οποίος ασχολείται με την δημοσιογραφία της μόδας και σκοπός της ζωής του είναι να γίνει διάσημος. Και είναι διατεθειμένος να το πετύχει με οποιοδήποτε κόστος. Είναι έτοιμος να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, θα ξεφτιλίσει εθνικότητες, θρησκευτικές "αξίες", να αποκτήσει ένα μαύρο παιδάκι ανταλλάσσοντας το με ένα συλλεκτικό i-pod, να αλλάξει την φύση του απευθυνόμενος σε "ειδικούς" που μετατρέπουν τους γκέι σε άντρες, δείχνοντάς τους τον δρόμο του Θεού. Τόσο αφοσιωμένος είναι στο στόχο του που μέχρι και τον έρωτα αφήνει στην άκρη μιας και για την ώρα έρχεται δεύτερος.

Όμως πίσω από τον αφελή και ξανθοχαζούλη Brüno (που όλοι κοιτάνε σαν εξωγήινο γιατί είναι τόσο εξω-πραγματικός, abnormal, περήφανα αναιδής και ξεδιάντροπα έκφυλος) κρύβεται ένας ευφυής άνθρωπος, ο οποίος με μεγάλη άνεση ξεγελάει τον καθένα από εμάς (που ακόμα απορούμε για το τι από αυτά που βλέπουμε είναι στημένο και τι όχι). Με την (πολύ εύστοχη) ντοκιμαντερίστικη μέθοδο του Larry Charles, παρακολουθούμε την πορεία αυτού του ανθρώπου που διψάει για φήμη, μια ίσως ακόμη πληγή του αμερικάνικου (και όχι μόνο) τρόπου ζωής. Σερβίρει την αλήθεια ωμή σε εσένα που παρακολουθείς, προκαλώντας αλλεπάλληλα εγκεφαλικά σε αυτούς που εν αγνοία τους συμμετέχουν. Απλά.

Δεν ξέρουμε λοιπόν (και ίσως να μην μάθουμε ποτέ) τι σκοπό έχει ο Cohen με τον Brüno αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ή τον λατρεύεις ή τον μισείς, κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει. Εάν τον λατρέψεις, λύνεσαι στα γέλια με την βροχή από τις ιδιοφυείς ατάκες του, αφήνεσαι στην σάτιρά του και χτυπιέσαι από τις "καταστροφές" που προκαλεί στο πέρασμά του. Εάν τον μισήσεις δεν γνωρίζω να σου πω. Εγώ τον λάτρεψα γιατί είναι ο εαυτός του, original χωρίς να ντρέπεται για αυτό που είναι. Σπάνιο. Take it or leave it, your choice.

Πηνελόπη Παπαδοπούλου

7 σχόλια:

Leviathan είπε...

den exei er8ei sti Kavala akomi..de nomizo na er8ei...alla de kaigomoun kiolas na to do...exo akousei apo pollous ta xeirotera...kalimera :)

dim είπε...

Theiko review. Ta resta mou stin pinelopi.

ELvA είπε...

Γεια σου Chris Z.
Aπο το review και μονο νομιζω οτι ειναι μια ταινια που-αν μη τι αλλο-ειναι εναντια στο κατεστημενο. Αυτο και μονο τη κανει ενδιαφερουσα.Πολυ φοβαμαι ομως οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχουν πολλοι που ειναι διατεθειμενοι να δουν μια τετοια ταινια, απο....φοβο προς το 'διαφορετικο'.

Penelopi είπε...

Leviathan εγω προτείνω να βρεις την ευκαιρία να την δεις και που ξέρεις ίσως να έχεις μια ευχάριστη έκπληξη και να διαψεύσεις τους πολλούς :) υπάρχει πάντα και το stop βέβαια οπότε μικρό το κακό!Εξάλλου πρέπει να κοιτάμε να εμπλουτίζουμε και την λίστα με τις ταινιές που απεχθανόμαστε κάπου κάπου...
Elva συμφωνώ..και μόνο που ο Cohen υποδύεται έναν gay φτάνει για να χαρακτηριστεί ως "διαφορετική" η ταινία και να υπάρχουν δισταγμοί ως προς την επιλογή της. Που να δεις και το πώς χειρίζεται την "νέα του φύση"...Αλλά κάποιοι ποθούν κολασμένα το διαφορετικό και αυτοί μας ενδιαφέρουν πιο πολύ :)
Καλημέρα σε όλους και ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια σας - συγγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησής μου - αλλά και εσένα dim :) υπόσχομαι και καλύτερα reviews - και τα ρέστα παγωτάκι :)

Michael Corleone είπε...

Είχα διαβάσει για ο φιλμ στον zamuc όπου μου μπήκε η ιδέα να το δω. Τώρα μετά το δεύτερο αυτό κείμενο για την ίδια ταινία θα την δω σίγουρα.
Ωρίο γράψιμο κατατοπιστικό για κάποιον που δεν το έχει δει, οι γνώμες πάντα είναι υποκειμενικές όπως και τα γούστα.
Αυτα.

Ελένα Μπαμπούσκα είπε...

Πέθανα στο γέλιο με την ταινία, όπως και με την προηγούμενη - το Borat -. Μπορεί όπως λες να μην ευαθσθητοποιεί τόσο, αλλά σοκάρει πολύ περισσότερο με τις αληθινές εικόνες παρά με τις έξαλλες συμπεριφορές του. (ειδικά στο σημείο όπου μιλάει με γονείς βρεφών που είναι διατεθημένοι να κάνουν τα πάντα στο μωρό τους για χάρη της διασημότητας)

Penelopi είπε...

Corleone καλησπέρα, θα ήθελα όμως όταν την δεις να μου πεις και πως σου φάνηκε. Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σου για το κείμενό μου, χαίρομαι που σε παρακίνησε να την δεις..:)
Elena καλησπέρα και σε εσένα, έχεις δίκιο, τελικά αυτό που σοκάρει περισσότερο είναι τα θέματα που "θίγει" παρά το οτι π.χ. περιφέρεται με κολλητά σορτσάκια και lipgloss..Αυτός είναι προφανώς όμως και ο σκοπός του, να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πως τελικά ο Bruno είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ακρότητας...