Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ROTTING CHRIST- Non Serviam (A 20 Year Apocryphal story)

Είναι κάπου γύρω στο 3ο-4ο κομμάτι όταν συνειδητοποιείς ότι η συναυλία που δόθηκε στις 8/12/07 στο Gagarin ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό event για τους Rotting Christ. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολοκληρωμένη γιορτή, ένα mini festival για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια παρουσίας στην μουσική σκηνή. Και καταφέρνουν να τα γιορτάζουν με τον καλύτερο τρόπο, μαζί με τους οπαδούς τους.

Απόλυτα συνειδητοποιημένο ως προς τον προσανατολισμό και την πορεία που ακολουθεί εδώ και χρόνια, το συγκρότημα παρουσιάζεται δεμένο και ώριμο, παίζοντας τα κομμάτια με το πάθος και τον ενθουσιασμό ενός εφήβου, κομμάτια που τα χαίρονται τόσο το κοινό όσο και οι ίδιοι. Σκοτάδι, φωτιά, riffs, ατμόσφαιρα, επιθετικότητα (αλλά και διαχρονικότητα) είναι τα συστατικά ενός παθιασμένου/κολασμένου set το οποίο καλύπτει όλες τις περιόδους του group, από το πρόσφατο “Theogonia” ως το all-the-way-back “Mighty Contract” και μια διασκευή στο alter ego του Σάκη (λιγότερο «alter» και περισσότερο «ego») Thou Art Lord, δύο ώρες πραγματικό show (και όχι αρπαχτή).

To πακέτο συμπληρώνεται στο 2ο dvd, με όλη την ιστορία του συγκροτήματος διηγημένη από τον ίδιο τον Σάκη (εννοείται στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους), σκηνές από backstage, Live footage, τέσσερα επίσημα video clips, φωτογραφίες, videos από διάφορες εποχές και δύο επιπλέον δισκάκια με όλη την συναυλία σε audio μορφή, plus ένα set από εμφάνιση στη Λάρισα. Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν την συγκεκριμένη κυκλοφορία της Season Of Mist σε ένα μεστό οπτικοακουστικό δημιούργημα, αντικείμενο λατρείας για τους φανατικούς, παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα συγκροτήματα που σέβονται τον εαυτό τους.

Και επειδή το black metal δεν «δείχνεται» με μπογιές, ανάποδους σταυρούς, τραγιά και λοιπά καραγκιοζιλίκια αλλά πάνω απ’ όλα είναι συναίσθημα, το πραγματικά καλό group πρέπει να είναι ικανό να περάσει αυτό το συναίσθημα στους οπαδούς του. Oι ιαχές του κοινού εδώ αποδεικνύουν πρώτον ότι οι Rotting Christ το καταφέρνουν και μάλιστα σε απόλυτο βαθμό και δεύτερον ότι είναι ένα συγκρότημα που όσο ψηλά και αν φτάσει, την ψηλότερη κορυφή και να κατακτήσει, στην ψυχή θα παραμένει πάντα τόσο underground όσο και Ελληνικό. Δεν το λεω εγώ, αποδεδειγμένα και εμπεριστατωμένα το λεει η ιστορία. The black cult lives….

“Αθάνατοι έστε οι τολμηροί, οδοιπόροι των αισθήσεων πραγματικοί...”

Chris “Skinny legs and all” Zafeiriadis


P.S. : Κάπου πήρε το μάτι μου και ένα DVD με την θρυλική Fuck Christ Tour του ’93 όπου οι Rotting Christ χαλαρά έκλεψαν την παράσταση, τόσο από τους επιπόλαιους Immortal όσο και από τους «κουλούς» Blasphemy. Για πιο μερακλίδικες καταστάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: